کشاورزی هوشمند

با توجه به افزایش جمعیت و اهمیت بالای ارتقای امنیت غذایی، افزایش و توسعه تولیدات کشاورزی یکی از نیازهای روز دنیا است. با توجه به اینکه کشور عزیزمان ایران در نوار خشک جهان واقع شده است و جمعیت 80 میلیونی آن، نیاز به افزایش تولیدات کشاورزی یکی از مسائل جدی به شمار می‌آید.
پاسخ‌گویی به نیاز مصرف‌کنندگان در حال حاضر از طریق افزایش تولید و یا افزایش واردات صورت می‌پذیرد. افزایش بدون برنامه تولید با توجه به کمبود آب در کشور راه‌حلی منطقی جهت پاسخ به این نیاز نیست. از طرف دیگر، افزایش واردات نیز باعث خروج ارز از کشور و مشکلات اقتصادی می‌گردد. بنابراین جهت پاسخ به این نیاز بایستی به دنبال راهکاری کم‌هزینه و کم‌زیان بود و آن هوشمند‌سازی کشاورزی است.

کشاورزی هوشمند (Smart agriculture) به شیوه‌ای نوین از کاشت، داشت و برداشت محصولات کشاورزی اشاره دارد که مبتنی بر تکنولوژی و فرآیندهای هوشمند و خودکار است. کشاورزی هوشمند شامل لایه‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری است که با هدف افزایش، توسعه و بهینه‌سازی تولیدات کشاورزی به یکدیگر متصل می‌شوند. کشاورزی هوشمند می‌تواند نقش مهمی در امنیت غذایی و جلوگیری از اتلاف منابع داشته باشد. راهکارهای کشاورزی هوشمند امروزه در بستر اینترنت اشیا طراحی و پیاده‌سازی می‌گردد.

کشاورزی هوشمند در مزارع و زمین‌های کشاورزی، باغ‌ها و گلخانه‌ها، فضاهای سبز شهری، باغچه‌ها و فضای سبز مسکونی و گلدان‌های خانگی کاربرد دارد و از مزایای آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
• صرفه‌جویی در آب مصرفی
• صرفه‌جویی در منابع انسانی
• امکان پایش و رصد دائمی وضعیت خاک، آب و گیاهان
• امکان کنترل و دسترسی سیستم از راه دور
• قابلیت توسعه و یکپارچگی سیستم با اجزا دیگر
• بهبود وضعیت رشد و سلامت گیاهان
• افزایش بهره‌وری زمین‌های کشاورزی

یکی از روش‌های کشاورزی هوشمند استفاده از پهپاد در کشاورزی است. با توجه به این موضوع، مرکز نوآوری رهش کشاورزی هوشمند و توسعه کاربرد پهپادها در حوزه کشاورزی را به عنوان اولین موضوع فعالیت خود قرار داده است. این مرکز بر آن است که با شبکه‌سازی عناصر زیست بوم این فناوری و به‌ کارگیری پتانسیل‌های فوق‌العاده موجود در جنوب و جنوب غرب کشور، کمیت و کیفیت تجهیزات و تولیدات کشور را ارتقا دهد و گامی در راستای صادرات بردارد.